Spanningsklachten; Hoogsensitief volwassenen; hoogsensitiviteit bij volwassenen; online psycholoog; mindfulness Rotterdam; hulp bij onzekerheid; spanningsklachten Ontwikkelingswerkplaats Rotterdam; mindfulness bij Ontwikkelingswerkplaats in Rotterdam.
Leer van anderen

De kracht van ontwikkelingslanden

Het Westen is superieur aan ontwikkelingslanden. Althans, dat is de gedachte die vaak onze media domineert. Vaker dan eens wordt gesproken over het ‘arme Afrika’, waar niets dan ellende zou heersen. De media spelen hierin een grote rol, omdat zij vooral de honger, armoede en oorlog in deze gebieden uitvergroten, maar een ontwikkelingsland is meer dan dat. Ontwikkelingswerkplaats wil laten zien dat kennisuitwisseling van beide kanten komt: wij kunnen ook iets leren van de andere kant.

Ontwikkelingswerk

Wil je ervaren hoe het is om ontwikkelingswerk te doen en voor langere tijd in een ontwikkelingsland te verblijven? Daar kan Ontwikkelingswerkplaats je in bijstaan. We helpen namelijk bij het vinden van een interessant project, bij het organiseren van ontvangst en vervoer vanaf en naar het vliegveld en het regelen van accommodatie. Zo wordt de stap om ontwikkelingswerk te gaan doen een stuk kleiner.

Gooi zelf het roer om 
Het doen van ontwikkelingswerk is een ‘life changing experience’. Ervaar zelf hoe het is om alle verwachtingen van thuis even los te kunnen laten. Om even in een omgeving te zijn waar niet zo’n strakke planning geldt of waar deze minder strikt gehandhaafd wordt. Hoe red je jezelf in een compleet nieuwe en andere omgeving? En hoe reageer je wanneer de werkzaamheden minder vlot verlopen dan je eigenlijk zou willen? De reiservaring kan helpen om beter te leren relativeren en om je zelfvertrouwen te vergroten.

Neem contact op voor meer informatie en om te kijken wat Ontwikkelingswerkplaats voor je kan betekenen. Vanaf 2016 zullen er ook mindfulness trainingen aangeboden worden in combinatie met het doen van ontwikkelingswerk in Peru en Oeganda. Wil je iets anders in je leven, maar weet je (nog) niet wat? Dan is dit de kans voor jou om dit uit te vinden!

De kracht van je gevoel

In 1997 introduceerde de Amerikaanse psychologe Elaine Aron het begrip ‘sensory-processing sensitivity’ in de wetenschappelijke literatuur. Dit staat ook wel bekend als hooggevoeligheid en HSP (highly sensitive person). Uit haar onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de bevolking hooggevoelig is. Er zijn aanwijzingen dat het een erfelijke eigenschap is, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen.

Overprikkeld
Het gaat om een eigenschap, die je in meerdere of mindere mate kunt hebben. Een HSP is gevoeliger voor indrukken en prikkels, waardoor hij of zij sneller dan een gemiddelde persoon overprikkeld kan raken. Daarom kan iemand die gevoeliger is, sneller vastlopen in onze snelle maatschappij met een veelheid aan informatie en mogelijkheden.

Burn-out is een Westers probleem

Het Westen is in economisch opzicht sterk gegroeid in de afgelopen decennia. We zijn er echter niet gelukkiger op geworden, blijkt uit onderzoek. Spanningsklachten en burn-outs vormen een steeds groter probleem in onze samenleving. Ontwikkelingswerkplaats dat we ons geluk beter kunnen definiëren en vinden door te kijken naar ontwikkelingslanden. Zogezegd ‘back to basic’.

Haal inspiratie uit het buitenland

Ontwikkelingslanden hebben een sterke kracht, die wij in het westen verloren lijken te zijn. Denk aan in het moment leven, creativiteit, verbondenheid, elkaar helpen, zingeving en oog hebben voor het positieve.

In andere landen loopt het dagelijkse leven niet altijd zoals gepland: een bus die kapot is, onverwachts belangrijk familiebezoek of een flinke regenbui die, letterlijk, alles in het water doet lopen. Deze ongeplande gebeurtenissen vergen flexibiliteit en lopen vaak uit op bijzondere ontmoetingen, creativiteit en elkaar een helpende hand bieden.

Ben jij benieuwd wat je kan leren van de houding en insteek in ontwikkelingslanden? Ontwikkelingswerkplaats schrijft een maandelijks blog met de vanzelfsprekende werknaam ‘Wat wij kunnen leren van ontwikkelingslanden’. Wij organiseren daarnaast regelmatig lezingen over dit onderwerp. In het verlengde hiervan organiseren we een reis naar Oeganda in 2017, zodat je jezelf kan laten inspireren.

Wil je meer weten of op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief door het contactformulier in te vullen.

Contact