Stilstaan bij jezelf

Mindfulness in Rotterdam (also in English)

Iedereen is wel bekend met de automatische piloot. Je merkt bijvoorbeeld dat je op je bestemming bent aangekomen, maar de weg er naar toe is letterlijk en figuurlijk aan je voorbij gegaan. Of je bent aan het eten en voordat je het in de gaten hebt is je bord opeens leeg. Mindfulness is het tegenovergestelde van de automatische piloot. Het gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu, waardoor je intenser kunt leven.

Mindfulness in acht weken
In de achtweekse mindfulnesstraining (MBCT) leer je om je aandachtsspier te trainen aan de hand van meditatieoefeningen. Door veel te oefenen om je aandacht te sturen, oefen je om op een andere manier om te gaan met alle gedachtenspinsels in je hoofd, gevoelens en pijn. Je leert om bewuste keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor zul je ook beter je grenzen kunnen bewaken.

Hier en nu
Iedereen heeft baat bij mindfulness! Het wordt veel toegepast bij de volgende klachten: spanningsklachten, burn-out, angstklachten, slaapproblemen, lichamelijke klachten en/of één of meerdere depressies (in het verleden). Mindfulness is geschikt voor iedereen die in zijn hoofd en op de automatische piloot leeft. Wanneer je maar blijft piekeren over het verleden of blijft tobben over de toekomst, kan dit je zo in beslag nemen dat je ’vergeet’ om in het ‘hier en nu’ te leven. Dit verandert door het volgen van een mindfulnesstraining.

Lief zijn voor jezelf
Mindfulness helpt bij het voorkomen van een herhaalde depressie, zo laat onderzoek zien. Ook komt uit herhaalde studies naar voren dat mindfulness de kwaliteit van leven kan verbeteren. Het volgen van de training draagt bij aan het verminderen van stress, piekeren en angst. Als het de klachten niet doet verdwijnen, kan het helpen om je houding tegenover de klachten te veranderen. Tot slot leer je om een vriendelijkere houding ten opzichte van jezelf en anderen te ontwikkelen.

Over de training
De bijeenkomsten duren steeds 2.5 uur. Daarin gaan we vooral oefenen en ervaren, bijvoorbeeld door de bodyscan, de ademhaling als focus en bewegen met aandacht. Het is dus geen praatgroep! Wel zullen ervaringen over de oefeningen uitgewisseld worden. Ook zal er elke bijeenkomst iets uitgelegd worden, bijvoorbeeld over de automatische piloot, de werking van aandacht en het omgaan met afleiding en negatieve gedachten. Het dagelijks thuis oefenen is een essentieel onderdeel van de training. Dit kan met behulp van audiobestanden die je krijgt bij deelname.

Ervaar zelf wat mindfulness voor jou kan betekenen en meld je gelijk aan voor de eerstvolgende training.

Geplande trainingen in 2020 in Rotterdam

Op dit moment staat er geen training gepland. Wanneer je interesse hebt in het volgen van een training, laat ons dit dan weten. Dan kunnen we je op de hoogte houden wanneer er weer een nieuwe training van start gaat.

Investering bedraagt €325,- voor de gehele training inclusief werkboek en audiomateriaal.
 

De training vindt plaats aan de Boergoensevliet 48A, 3082 KV Rotterdam. Gratis parkeren en goed bereikbaar met de tram en bus.

Proeflessen Mindfulness

Om een idee te krijgen van wat Mindfulness is en om te kijken of het iets voor jou is vinden er regelmatig proeflessen plaats.

Tijdens de proefles zal er een korte introductie zijn over wat Mindfulness is. Daarnaast zullen we samen een Mindfulness oefening gaan doen.

Data

Op dit moment staat er geen proefles gepland. Wanneer je interesse hebt, laat ons dit dan weten. Dan kunnen we je op de hoogte houden als er weer een proefles plaatsvindt.

Voor deze (proef)les wordt een bijdrage van 10 euro gevraagd. Wanneer je besluit om deel te nemen aan de 8-weekse Mindfulness training is de les gratis. Je betaalt dan voor de (proef)les, maar krijgt 10 euro korting op de Mindfulness training.

Mindfulness wandeling

Tijdens een Mindfulness wandeling word je meegenomen door een mooi stuk natuur. We wandelen in stilte, zodat er extra aandacht ontstaat voor de natuur. Je wordt naar de stilte toe begeleid door enkele mindfulness oefeningen vooraf. Zo krijg je de kans om echt aan te komen in je lichaam en de natuur. Onderweg doen we ook nog een begeleide mindfulness oefening. Tijdens het wandelen krijg je de ruimte om de natuur en alle sensaties en ervaringen die daarbij horen in te ademen en te beleven.

De wandeling gaat door bij elke weersvorm (tenzij er sprake is van een weersalarm met code oranje of rood). Juist wanneer het regent of waait zorgt dit voor extra sensaties, die de ervaring van het wandelen kunnen verrijken. Mindfulness gaat over niet oordelen en er bij blijven. Lukt dat onder alle weersomstandigheden? Net als dat dit wel of niet lukt bij elk emotioneel weer? Een mooie oefening dus!

Bijdrage: 10 euro in de voorverkoop of 15 euro ter plekke (graag contant betalen) 

Tijd: We verzamelen om 11.00 uur en de wandeling zal ongeveer duren tot 12.00 uur. Let op, de eindtijd is een richtlijn.

Locatie: Het Park, Rotterdam. We verzamelen aan de Baden Powelllaan 20, voor de Parqiet, in het midden van het Park.

De Mindfulness wandeling vindt plaats op:

  • Zondag 1 maart
  • Zondag 5 april (geannuleerd ivm COVID-19)
  • Zondag 3 mei (geannuleerd ivm COVID-19)

Aanmelden en betalen via de ticketlink heeft de voorkeur, dan wordt er op je komst gerekend. Spontaan aanwaaien mag ook. We vertrekken om elf uur. Like de Facebookpagina van Ontwikkelingswerkplaats voor de meest up-to-date informatie.

Contact

Naam

E-mail

Telefoon

Stel hier je vraag

Verstuur

Ontwikkelingswerkplaats

Algemene voorwaarden

KvK: 61121517

In balans met een online psycholoog en mindfulnesstraining.