Holistisch psychologische begeleiding

HSP begeleiding

Ben je gevoelig voor licht, geluid, geuren en smaken? Heb je een sterke intuïtie en voel je goed de sfeer aan van een plek? Kun je je snel overweldigd voelen door alle prikkels om je heen? Als je je in één of meer van deze kenmerken herkent zou het wel eens kunnen dat je hooggevoelig bent. Hooggevoeligheid (HSP) werd in 1997 geïntroduceerd in de wetenschappelijke literatuur door de Amerikaanse psychologe Elaine Aron. Uit haar onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de bevolking hooggevoelig is. Inmiddels is er steeds breder wetenschappelijk draagvlak voor deze persoonlijkheidseigenschap.

Hooggevoeligheid is een mooie eigenschap die veel kwaliteiten met zich mee brengt. Bijvoorbeeld creativiteit, empathisch vermogen, dingen goed van verschillende kanten kunnen bekijken en zorgen voor een goede sfeer (of bij het ontbreken daarvan weten wat er moet veranderen).

Helaas blijkt uit onderzoek dat hooggevoelige mensen sneller vastlopen in onze gejaagde maatschappij met een veelheid aan informatie en mogelijkheden. Overbelasting en burn-out komen vaker voor onder hen. Het zijn de kanaries in de kolenmijn. Wanneer jij je hooggevoeligheid nog als last ervaart, dan is er wellicht winst te behalen! Inzicht in de valkuilen die horen bij jouw gevoeligheid is de eerste stap om hier beter mee om te kunnen gaan. Veel HSP’ers hebben moeite om nee te zeggen. Ook hebben ze hun voelsprieten vaak te veel naar buiten gericht, waardoor ze over hun eigen grenzen heen gaan. Tot slot is er vaak een disbalans tussen energievreters en energiegevers.

Ontwikkelingswerkplaats kan je helpen om je eigen handleiding te leren kennen. Om beter om te kunnen gaan met je eigen valkuilen. Meer rustmomenten te kunnen vinden. De balans te herstellen tussen energievreters en energiegevers. Kortom, om meer in je kracht te komen staan en je hooggevoeligheid als talent in te kunnen zetten in plaats van er aan onderdoor te gaan. We kunnen je helpen in een 1 op 1 traject op maat of in de vorm van een HSP cursus.

HSP cursus

De HSP cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van twee uur. De inhoud is vooral ervaringsgericht. Door middel van verschillende oefeningen vergroot je het inzicht in je eigen gevoeligheid en leer je hoe je jouw lichaam en zenuwstelsel het best tot rust kunt brengen. Ook is er elke bijeenkomst een stukje theorie en uitleg over HSP.

Wat ga je leren?

  • Verschillende oefeningen die je kunnen helpen om te herstellen na een drukke dag en die je ook kunnen helpen om beter bij jezelf te blijven (waaronder verschillende mindfulness oefeningen toegespitst op HSP’ers, ontspanningsoefeningen, bewegingsoefeningen en visualisaties om dichter bij jezelf te kunnen blijven)
  • Wetenschappelijke inzichten over HSP, die je helpen om jezelf beter te begrijpen
  • Tips en trics om jouw gevoelige zenuwstelsel te reguleren
  • Inzicht in jouw persoonlijke handleiding om in balans te blijven
  • Je krijgt toegang tot een besloten online community van HSP’ers, waar je ook na de cursus nog mee kunt uitwisselen.

Voor wie:

  • Herken je je in hooggevoeligheid of twijfel je of je hooggevoelig bent?
  • Voel je je gespannen, prikkelbaar, pieker je veel en/ of heb je slaapproblemen?
  • Heb je ervaring met overspanning en/ of burn-out in het verleden of wil je dit voorkomen?
  • Herken je jezelf in overprikkeld zijn en wil je leren hoe je daar sneller uit kunt komen of nog liever hoe je dit kunt voorkomen?

De eerstvolgende HSP cursus start op zaterdag 21 mei om 10.30 uur. Vervolgdata zijn op 4 juni, 18 juni en 2 juli.

Tarieven

Dit is wat anderen hebben gezegd over de sessies

Denise is een erg rustig persoon en beschikt over veel kennis en ervaring. De training heeft mij manieren geleerd om met lastige situaties om te gaan en om door middel van ademhalings-, yoga- en meditatie oefeningen de rust terug te vinden. De training heeft ook een aantal karaktereigenschappen van mezelf naar boven gehaald die invloed hebben op mijn gemoedsrust en gedrag.

Het herkennen is de eerste stap, het omgaan hiermee is de volgende. En daar ligt voor mij de kunst van mindfulness. Ga terug naar jezelf en beslis waar je jezelf prettig of niet prettig bij voelt. En maak op basis daarvan gerichte keuzes. Het leven draait niet alleen maar om wat moet (normen), maar ook wat je zelf wilt en waar jij gelukkig van word.

De 8-weekse mindfulness training heeft mij ontzettend geholpen en daar ben ik Denise dan ook ontzettend dankbaar voor. Ik raad deze training dan ook van harte aan voor iedereen die wat dichter naar zichzelf willen komen om rust terug te vinden.

Henk (36 jaar)

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten van de ademsessies, maar ik ben er met volle overgave ingedoken. Mijn doel was om in ieder geval meer in contact te komen met mezelf en mijn gevoelens (en dan vooral op een liefdevolle manier).

De sessies waren intens; soms heftig (en soms fysiek wat pijnlijk zelfs), maar altijd leerzaam en onder liefdevolle begeleiding van Denise. Ik heb lagen van mezelf afgepeld en ben tot een betere verbinding met mezelf gekomen. Daarnaast heb ik veel tools van Denise meegekregen om beter om te kunnen gaan met mijn ‘over’gevoeligheid/HSP.

Denise wist mij te zien voor wie ik ben en mij vooral ook te laten zijn wie ik ben. Ik ben enorm dankbaar voor deze ontwikkelingsreis en raad het dan ook zeker iedereen aan.

Kimberly (28 jaar)

Als autist heb ik moeite met het contact maken met mijn gevoel. Het niet (kunnen) luisteren naar mijn lichaam is mede de oorzaak van een lelijke burn-out. Denise stelde voor om met mindfulness te beginnen.

Twee eenvoudige oefeningen sloegen meteen aan: de bodyscan en de ademhalingsscan. De focus op mijn lichaam, of een lichamelijke activiteit (de ademhaling) gaf mijn brein een soort opruiming.

Denise praatte me kalm en duidelijk door de oefeningen heen; dat was geruststellend en zorgde voor ontspanning. Het resultaat is dat ik, in ieder geval tijdens de meditatie, beter in contact sta met mijn lichaam. Dat zorgt voor ontspanning.

Hans (60 jaar)

Vanwege aanhoudende pijn- en vermoeidheidsklachten besloot ik een aantal ademsessies bij Denise te volgen. Vanaf het eerste moment was het contact erg prettig. Denise creëerde een comfortabele en veilige omgeving voor het verbonden ademhalen en paste de sessies aan op persoonlijke wensen.

Het ademwerk in combinatie met mindfulness heb ik als heel nuttig ervaren. Door middel van de ademsessies heb ik geleerd om vertrouwen te hebben in mijn eigen lichaam en daarin rust te vinden. Iedere sessie is anders, maar elke keer ging ik naar huis met het gevoel van een ‘positieve reset’, zowel lichamelijk als geestelijk.

Ik raad iedereen aan dit een keer zelf te ervaren!

Tim (22 jaar)
© Copyright 2022